top of page
Bride Posing_edited_edited.jpg

Potrebujete POMOC?

Získajte E-KNIHU: Plánujeme svadbu krok po kroku

TERAZ úplne ZADARMO! 

+ EXTRA: Svadobná kalkulačka nákladov a ZOZNAM úloh

  • Writer's pictureMichal S.

Koľko „normálne“ stojí svadobný fotograf či svadobný kameraman?

V článku sa dozviete koľko je „normálna“ (optimálna) cena za svadobného fotografa či kameramana. Čo je veľa a čo naopak podozrivo málo…


Máte problém nájsť kvalitného a spoľahlivého fotografa, kameramana, DJ-a, kapelu či starejšieho? Ak chcete ušetriť čas a námahu, viem Vám OKAMŽITE ZASLAŤ mnou OVERENÝCH ľudí, ktorých poznám a ja osobne vždy odporúčam! Ak máte záujem je to rýchle, ľahké a ZADARMO viac info je tu.


Svadbu máva človek (väčšinou) raz za život, preto je samozrejmé, že bežný človek nemá predstavu, koľko stoja jednotlivé položky pri organizovaní svadby. Pri hľadaní na internete, natrafíte na rôzne názory v skupinách, či články, blogy a rozpočty z pred X rokov, kde priemerná cena za fotografa na svadbu či kameramana je napríklad cca 300 – 350 Eur.


Kolko-stoji-svadobny-fotograf-svadobny-kameraman


Platím za fotografa na svadbu či kameramana málo, veľa či akurát?


Je to veľmi diskutabilná otázka, pretože v „otvorenej“ ekonomike si každý môže pýtať koľko len chce. Nikto nereguluje ceny. Druhá stránka veci je ale dopyt. Aj kabelka môže stáť 10 EUR alebo aj niekoľko tisíc! Je to veľa? Málo? Či akurát? Všetko záleží od Vašich hodnôt! Existujú ľudia, ktorí dajú za dobrý burger aj 20 EUR, ale väčšine stačí taký za 6 EUR. Sú aj takí, ktorí si ho nekúpia vôbec! Treba preto zvážiť, čo je dôležité pre Vás, čomu prikladáte väčšiu hodnotu, čomu menšiu. Niekto si na fotkách potrpí, fotí sa aj v iný deň, niekto nemá kameramana. Naopak, niekto má kameramana za 1 000 Eur a fotografa robí bratranec. Je to individuálne.



svadobny kameraman ziar nad hronom


Porovnávajte hrušky s hruškami


Musíte si dať pozor na to, čo porovnávate medzi sebou. Je iné porovnávať kameramana na 4 hodiny (spraví jeden klip), ktorý je miestny ako dvoch kameramanov s dronom, ktorí cestujú z ďaleka a spravia na Vašej svadbe 16 hodín (odovzdajú dve videá, jedno 120 minútové, plus klip). Tu sa budeme rozprávať o pre mňa „bežných celodenných balíkoch“, takže ceny, ktoré uvádzam sú za fotografovanie/kamerovanie od doobeda (príprav) do cca 00.30 – 01.00 (čo býva približne natáčanie v rozsahu cca 10-16 hodín). Niekedy je v tom zahrnuté aj natáčanie či fotenie v iný deň.


3 skupiny cien


Podľa môjho názoru existujú zhruba tri druhy cenových kategórií (za celý svadobný deň), tu sú:


0-300 EUR


Sem patria väčšinou začiatočníci, ľudia s menšími skúsenosťami, ľudia, ktorí si tak privyrábajú, študenti a pod. Nehovorím, že ide o „zlú kvalitu“, treba však spozornieť. Môže ísť o veľmi šikovných ľudí, ktorí nemajú skúsenosti a postupne „rastú“, môže ísť o starých pánov (bez urážky, raz tam budeme aj my), ktorí majú 20 rokov ten istý štýl i vybavenie. Môže ísť ale aj o „šuflikantov“, na ktorých nebude spoľah. Myslím, že každý „normálny“ profesionál (vysvetlivka profesionál: človek, ktorý sa tým živí a má na to „papiere“ tak povediac) sa v tejto cene nepohybuje za celý deň. Väčšinou nedostanete požadovanú kvalitu alebo sa „niečo môže pokaziť“, ale nemusí…. (nedodajú vôbec, nedodajú tak, ako sľúbili, nedodržia kvalitu, zlý zvuk, zlyhanie techniky – nemajú záložnú techniku, nemajú skúsenosť, video či fotky sa vymažú lebo nerobia zálohu či natáčajú na jednu SD kartu, atď.).


pozn. Každý sme nejako začínali, je fér začínať tu, ale zákazníkovi aj priznať, prečo je taká cena a čo za to ňu dostane.


Samozrejme, pohybujú sa tu aj cenové balíky profesionálov, ale zvyčajne nejde o „celý deň“, ale ide o „kratšie“ balíky, korona-balíky a pod.


350 – 700 EUR


Veľký rozsah, viem :D. Tu sa stretávate už s ľuďmi, (nie vždy!) ktorí sa s tým živia, majú už nejaké alebo poriadne skúsenosti a kvalita odpovedá cene. Rozsah je preto taký, lebo záleží, z ktorého kraja sú, aké majú životné náklady. Ďalej, akú klientelu chcú robiť, koľko svadieb chcú robiť, i to, ako si „veria“ a aký je dopyt v ich okolí alebo priamo po nich... (o tom sa rozprávame aj nižšie). Zase treba porovnávať to isté, existujú fotografi, ktorí Vám dajú foto-knihu koženú v nákupnej hodnote cez 100 eur! A potom takí, ktorí Vás zoberú fotiť sa i v iný deň, lebo to tak robia, atď. Väčšinou, keď je cena cca 300-400 EUR, sú to mierne pokročilí alebo z menších lokalít (miest, dedín, kde nie je toľko svadieb) alebo zase „staršie generácie“ (pozor, ak sa Vám vzhľad takých vecí páči, títo páni majú bohaté skúsenosti, no trošku sa zastavili v čase, čo čaká asi raz i nás mladších :)). Ceny už okolo 500-700 EUR za celý deň (10-16 hodín) väčšinou pýtajú „klasickí profíci“. Celkovo v tejto cenovej skupine by ste mali natrafiť na „zlatú strednú cestu“. Nechcem nikoho uraziť, samozrejme. Opäť je tu množstvo premenných, či ide o piatok či týždeň (aj to môže hrať úlohu), stav vybookovania – obsadenosti, aký je stav na trhu, zaváži aj oblasť, či kraj odkiaľ je (náklady na nájom napríklad sú rôzne od BA po východ), atď.


700 EUR a viac


Sem patria ostrielaní borci, ktorí „diktujú smer“ (krásna tvorba, veľké skúsenosti) alebo ľudia, ktorí nechcú robiť aj veeľa svadieb a hľadajú „drahšie“ svadby a radšej spravia kvalitne, nadštandardne menej, ako rúbať ich 30-40. Povedzme si, každý z nás profíkov sa sem chce dostať…. a fotograf a kameraman zvyšuje svoje ceny podľa dopytu a jeho skúseností a kvalít (aspoň tak by to malo byť!). 700 Eur a viac za svadobného fotografa či kameraman ale nie je ničím výnimočným. Množstvo ľudí je v šoku, aké je to drahé (nižšie si vysvetlíme, prečo to toľko stojí.)


POZOR! Vždy existujú výnimky…. Ľudia, ktorí majú skvelú prácu, ale malé sebavedomie a nepýtajú si veľa, a potom „nafúkanci“ bez skúseností, ktorí sú po kúpe foťáku majstri sveta a pýtajú veľa. Ale zase platí tu pravidlo, nehovorte fuj, toto sa mi nepáči. Ani mne sa nepáči nejaká hudba, ale inému áno…



Kolko-stoji-svadobny-fotograf-svadobny-kameraman


Kvalita vs. CENA


Posudzovať kvalitu je náročné a dá sa povedať subjektívne. Možno pre nás profíkov je to ľahšie a vidíme do toho viac, ale treba zohľadniť aj štýl fotografa či kameramana. Niekomu sa môže zdať, že to odflákol alebo „nerobil“ natoľko, koľko mal, ale ak je to jeho štýl a dopyt po jeho práci je, je to v poriadku, nie? Samozrejme, mali by ste dostať to, čo sľúbil. Pozor však, väčšina z nás vystavuje NAJKRAJŠIE kúsky (foto i video), preto nie každá fotka môže byť ako má fotograf či kameraman na svojej web-stránke (ovplyňuje to počasie, samotný program, koľko času je na jednotlivé veci, aká je výzdoba, či sa fotí na takej lokalite alebo onakej). O tomto sa budeme rozprávať v článku: „Ako si správne vybrať fotografa či kameraman na svadbu“.


O kvalite by mal rozhodovať aj trh... kto je dobrý, žiadaný a má ceny na požadovanú kvalitu OK, je rýchlo obsadený. Existujú ale ľudia, ktorí sa jednoducho boja pýtať si veľa i keď sú naozaj dobrí a majú kvalitnú tvorbu. Potom sú aj takí, ktorí si príliš rýchlo pýtajú veľa. Pozor na nich.


Medziročné, možno i sezónne zvyšovanie (či znižovanie) cien je normálne. Odráža to obsadenosť, skúsenosti či počet svadieb a druh svadieb, ktoré chce profík robiť. Nemôžete očakávať, že keď kamoška mala niekoho pred 5 rokmi, že bude mať také isté ceny (môže mať oveľa vyššie, ale aj rovnaké). Žiaľ, všetko je postupne drahšie, inflácia tiež nepustí, preto sa musíme prispôsobiť aj my.


Dron či technika nie je až taká dôležitá


Sú profíci, ktorí majú techniku v hodnote "pomaly" domu, a aj tak práca nie je celkom ono, a potom profíci, ktorí s lacnejším vybavením dokážu zachytiť moment tak ako väčšina nie. Nenechajte sa „oblafnúť“ zoznamom kamier a dronmi a pod. Je to pekné, ale i dobrý maliar namaľuje krajší obraz s obyčajným štetcom ako vy s pozláteným, nie? Áno, existujú prípady, kedy je technika dôležitá, hlavne treba mať záložnú (i to je rozdiel medzi profíkom a amatérom), je to skôr ale o pohodlnosti. Moja obľúbená téma je DRON. Krásna vec, pekné zábery... ale čo je dôležitejšie - prelet dronu nad Vaším domom alebo bozk na svadbe? Alebo fotky Vašej rodiny? Parádne video Vášho prvého tanca či čepčenia? Väčšina dronistov nemá povolenie, riskuje pokuty i zdravie, navyše lieta sa iba keď je pekne, nefúka a je čas (môže prísť o pekné momenty). To je ale iná kapitola….


Za čo si teda platíte? Alebo prečo to toľko stojí….


Tu je rozpis, prečo to toľko stojí, za čo reálne platíte:


1. Čas – ten nikto nemá, je to komodita, ktorá sa nedá kúpiť


A. Príprava na svadbu, príprava zmlúv, faktúr, komunikácia.

B. Samotná svadba, prieskum lokácií.

C. Postprodukcia – strih, triedenie a úprava fotiek (zálohovanie, upráva zvuku, a množstvo iných).

D. Dodanie materiálov.


Spolu: min. 25 a max. až 65 hodín tu je rozsah preto taký, lebo každý to má iné).

POZOR: nie je tu zahrnutý čas: nákup a starotlivosť o auto, techniku, testovanie, skúšanie, vzdelávanie, úradovačky, marketing, atď, atď...


2. Skúsenosti – áno, aj to sa odráža na cene, nie je to len pri fotografovi alebo kameramanovi, ale aj v iných odvetviach je to bežné. Samozrejme, tu je to nevyčísliteľné.


3. Náklady na danú svadbu


A. Cestovné a parkovné (nemusí byť).

B. Dodanie – krabička, usb, tlačené fotky, fotoalbum.

C. Strava.

D. Nocľah.



4. Náklady „iné“


A. Technika, jej obmena a opotrebenie (PC, fotoaparát/kamera, objektívy, karty, baterky atď, atď).

B. Poistenie životné, techniky či iné (každý niečo máme a mali by sme mať).

C. Poistenie zdravotné a sociálne (živnostníci či s.r.o., niečo sa platí v stovkách eur mesačne!).

D. Dane a poplatky (tiež sa im nevyhneme).

E. Údržba auta (bez auta sa nedá žiť, treba ho obmieňať, opravovať a pod, gumy, poistenie).

F. Energie (samozrejme, minimálne polovica času i viac je strávená za PC doma či inde...).

G. Marketing (treba živiť web-stránku, občas nejakú reklamu, vizitky a pod.).

H. Vzdelávanie (aby sa človek zlepšoval investuje aj do kurzov a pod.).


5. Zisk a šetrenie


Ako každá správna firma by sme mali tvoriť zisk…. Väčšinou si to však komenzujeme peniazmi za čas, ale to je chyba! Netreba zabúdať aj na šetrenie, teraz počas Covidu sa to pekne ukázalo.


Keď sa na to tak pozerám, asi by som mal zvýšiť ceny :D


Kolko-stoji-svadobny-fotograf-svadobny-kameraman


Pre tých, ktorí chcú ušetriť

Nešetrite! Na svadbu miniete 5, 8, 10 či 20-tisíc a jediné čo Vám po svadbe ostane sú spomienky v hlave (tie ale žiaľ slabnú po čase), šaty, ktoré neviete predať a čo? No predsta svadobné VIDEO a FOTKY! Raz som čítal peknú myšlienku…. Ak máte rozpočet napríklad 600 eur na foto či video, radšej si vyberte jedno a poriadne, spoľahlivé ako oboje. Lebo môže to tak dopadnúť. Stojí Vám to za tých 200 - 400 eur ušetrených? Rozhodnutie nechám na Vás :).


Pre tých, ktorí chcú naozaj šetriť: vyberte si len jedno: Fotografa alebo kameramana. Prípadne dajte natočiť/nafotiť niečo rodine – opäť je tam minimálny spoľah, na to treba dať pozor, i kvalita je zlá.


Ak chcete ušetriť čas a námahu, viem Vám preveriť do 24-48 hodín, kto je na Váš termín svadby voľný z mojich kamošov a parťákov: fotograf, kameraman, DJ, kapela, starejší či súbor na čepčenie. Ide o mnou overených ľudí, ktorých poznám a ja osobne vždy odporúčam. Ak máte záujem je to ZADARMO a viac info je tu.

Záver


Pamätajte: „Nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci.“ Preto investujte s rozumom. Pozrite sa na odporúčania, pýtajte sa, pozrite si ich tvorbu, čo sa Vám páči…. Ja preferujem zmluvu, kde je všetko vysvetlené (kde sa presne dohodneme na niečom), skúste online-hovor, či osobné stretnutie s dodávateľom, a potom si už len správne vybrať (článok "Ako si správne vybrať svadobného fotografa či kameramana" je tu). Za čo platíte je profesionalita, prístup, kreativita, skúsenosti, čas, náklady na podnikanie či život a za to, že sa môžete SPOĽAHNÚŤ a užiť si svoj deň naplno!


Preto podľa mňa šetrite radšej inde, kytica zvädne, šaty vrátite, oblek bude malý, výzdoba sa rozpadne. Spomienky však ostatnú v podobe videa a fotiek :)


O autorovi článku:

Michal je profesionálny svadobný kameraman. Svadby robí po celom Slovensku. Ak máte záujem o jeho služby, jeho portfólio nájdete na www.svadobny-kameraman.sk či mu napíšte mail na info@svadobný-kameraman.sk.

HĽADÁŠ KAMERAMANA

NA SVOJU SVADBU? NAPÍŠ MI...

bottom of page