top of page
Bride Posing_edited_edited.jpg

Potrebujete POMOC?

Získajte E-KNIHU: Plánujeme svadbu krok po kroku

TERAZ úplne ZADARMO! 

+ EXTRA: Svadobná kalkulačka nákladov a ZOZNAM úloh

  • Writer's pictureMichal S.

Problém: video mi nejde prehrať, či už v TV/PC, na Google Drive alebo inde...

Niekedy sa stáva, že svoje video neviete prehrať na svojom mobile, domácej TV, či Vám blbne aj na Google drive alebo inej cloudovej službe (online úložisku).



video-nejde-prehrat-problem-konvertovanie

Prečo sa také niečo deje / môže stať?


Dôvodov je niekoľko. VŠEOBECNE je problém: video nie je také, aké dokáže prehrať dané zariadenie či médium. Je to ako pchať do mobilu platňu, DVD-čko tlačiť do Volk-manu (či ako sa to volalo :D), VHS kazetu dávať do DVD prehrávača :D. Chápete asi...


Vaša televízia je buď staršia alebo novšia a video je vo formáte, ktoré TV nedokáže prehrať. Váš mobil je starší alebo naopak novší a nevie si s formátom poradiť, a pod.


Formát videa - veľmi laické vysvetlenie: je to čo nasleduje za názvom a pred "bodkou" xxxx-názov.mp4. V tomto prípade je .mp4 formát videa. Na svete existuje niekoľko formátov, pretože každý má svoje výhody a nevýhody. Váš mobil či moja kamera natáča v nejakom formáte a to potom nejde niekde inde. Preto sa video dá "prerobiť" volá sa to: "prekonvertovať", "konvertovať".


Deje sa to preto, lebo technológie idú stále vpred, všetko sa zlepšuje, zmenšuje, zrýchľuje myslím v digitálnom svete. Preto sa "vyvíjajú" nové a nové formáty videa. Vyvíjajú sa aj preto, že je stále lepšia kvalita videa a napríklad ešte internet nie je taký rýchly vo všetkých domácnostiach, aby takú kvalitu zvládol (vtedy vymyslia formát, ktorý pokryje kvalitu aj rýchlosť) - veľmi zjednodušene a nadnesene povedané. Vo všeobecnosti sa všetko všetkému prispôsobuje, ale nejakú dobu to trvá. Najväčší problém je prehrávať staré veci (videá) na nových zariadeniach...



Kde všade sa to môže stať?


Ovplyvnené je všetko! PC, TV, DVD prehrávač (ak ho niekto ešte má :)), mobil, tablet a iné...je preto stále ťažšie a ťažšie mať jeden "skvelý všade-fungujúci" formát. Zariadení i výrobcov je stále viac - je to skôr na "ich dohode".


Najbežnejší (podľa môjho názoru) TERAZ, je formát .mp4. Preto moje videá odovzdávam v .mp4. lebo ho podporujú rôzne média a aj sociálne siete. Nie je veľkosťou prehnane veľký, funguje resp. ide prehrať a tiež kvalita videa je dobrá.


V PC väčšinou je problém v programe, čiže zmeňte program, ak video nejde. Ja mám rád VLC prehrávač. V mobile a tablete, by to mohol tiež vyriešiť dobrý prehrávač (VLC je tiež voľba).


Často robia domáce TV problém, je to spôsobené tým, že iný výrobca uprednostňuje iný formát (neviem či sú v tom vývojári alebo peniaze - že niekto chce šetriť), ale ide aj o ročník kedy TV vyrobili. Pri TV pomáha aj update softwaru.


Pri Google drive, či "internete" a sociálnych sieťach, sa to stáva tiež, že video nejde nahrať, alebo seká, blbne. Prvé čo spraviť je: skontrolujte internetové pripojenie. Viac rád je nižšie...



Kto za to môže?


Asi všetci :D. Môže za to každý, kto chce a vyvíja lepšie a lepšie produkty. Ale aj ten, čo chce stále "lepšie a lepšie video". Sme chamtivý a chceme denne nové, lepšie veci, toto je tá "daň" za to, že sa veci - technológie menia a iné nestíhajú. Mohli by sme sa technologicky zastaviť, ale asi by museli veľa ľudí prepustiť...A svet by sa "nehýbal".



Ako to vyriešiť?


Riešení je viacero - vyberte si podľa typu Vášho problému (nepísal som ich v poradí akom sa riešia, iba si niečo vyberte a skúste):


A. Poproste niekoho, kto robí s videom alebo je počítačovo zdatný a Vaše video "prerobí" priamo u Vás doma alebo Vám ho donesie vo formáte, ktorý ide na Vašom zariadení...


B. Pozrite či nemáte alebo si kúpte obyčajný program na strihanie / úpravu videa a spravte si to sami (prerobenie videa nie je zložité, je na to kopec tutoriálov - návodov online).


Programov je dnes strááášne veľa, toto sú nejaké, ktoré som našiel (ja robím vo Final Cut):




C. Skúste zaujímavé online riešenia, kde to nahráte na internet a dáte konvertovať - treba mať rýchlejší internet, ale ide to potom už veľmi jednoducho (je to asi aj jednoduchšie ako upravovať doma vo svojom programe):


príklad takého webu (nepoužívam ich, tieto som rýchlo našiel vo vyhľadávaní):




D. Pri TV skúsiť "updatovať software", čiže pripojiť ho na internet a skúsiť nejakú novú aktualizáciu (je to ale troška riskantnejšia vec, môže sa to aj pokaziť, ja radšej upravujem video, ako šprtám do TV). Ak toto nepomôže, potom upraviť resp. konvertovať video na iný formát (krok A., B., C.).


E. Pri PC, mobile, tablete, skúste najprv vymeniť prehrávač za nejaký iný (buď vyberáte náhodne alebo hľadáte čo prehráva, aké formáty) alebo skúsite už spomínaný VLC. Až potom prejdite na krok A., B., C.


F. Sociálne siete či Google drive, alebo nejaké Cloudové úložisko: najprv musíte zistiť či má médium funkciu "prehrať video" (nie každý cloud to robí). Ak má, musíte mať dobrý - rýchly "bez výpadkov" internet (nefunguje, keď cestujete a máte mobilný internet). Niekedy sa stane, že majú oni problém (Google či Facebook) alebo niečo "opravujú". Ak pri nahrávaní videa na sociálne siete Vám vyskočí, že ide o nepodporovaný súbor - video, zistíte, aký by mal byť (hľadaním na Google napr.) a potom to robíte podľa kroku A., B., C..


UPOZORNENIE KU KAŽDÉMU KROKU: SAMOZREJME SI VŽDY ZISTITE, AKÝ FORMÁT MÁ VIDEO ČO CHCETE PREHRAŤ (kliknete pravým a dáte si informácie o súbore) A ZISTITE SI TIEŽ AKÉ FORMÁTY PREHRÁVA (VYŽADUJE) ZARIADENIE / MÉDIUM, KDE TO NEJDE (tu musíte "vyčítať" aký model máte a hľadať v Google alebo hľadať nejaký online manuál, alebo doma pod posteľou, kde máte pôvodný návod).


PRÍKLAD: Svadobné video ste dostali vo formáte .mp4, chcete ho dať ale dedovi / otcovi, "ktorý sa trošks zasekol v čase" a používa DVD. Ťažká situácia, ale nie nemožná: prekonvertujte video v PC a následne ho vypálte na DVD - zhoršíte tým ale kvalitu video (o dosť). Musíte mať ale: na to program, nervy, čas na konvertovanie. Potom DVD vypalovaciu mechaniku, ktorá už nie je bežná a vypáliť to + dúfať, modliť sa, skúšať...



Ďalšie zaujímavé "technické" články:


Ako správne, bezpečne zálohovať (a prečo to robiť):


Video sa mi nedá skopírovať na USB (či inde) aj keď mám dostatok miesta:


Rozdiel medzi kvalitou videa Full HD a 4K (a čo si vybrať):



Záver


Ak máte šťastie, vyriešite to rýchlo, ak nie budete hromžiť! Niekedy múdrejší ustúpi a proste si to nepozriete tam, kde chcete...Nájdete si napríklad iné riešenie, napojíte počítač či hardisk na TV, namiesto mobilu si to pozriete na notebooku či tablete. Namiesto online to dáte na USB kamošom...a pod. Niekedy sa pasovať s technológiou nie je múdre :D, ja sám mám z toho už zopár šedivých vlasov :). Nie je to ale vina toho čo TV vyrobil, ani toho čo vyrobil video, musíte si poradiť! Ja napríklad pre mojich zákazníkov toto neriešim - snažím sa tomu vyhnúť (preto aj tento článok), lebo by som nič iné nerobil a "nadiaľku" je to ťažké vyriešiť! Držím palce :).



O autorovi článku:


Michal je profesionálny svadobný kameraman. Svadby robí po celom Slovensku. Ak máte záujem o jeho služby, jeho portfólio nájdete na www.svadobny-kameraman.sk či mu napíšte mail na: info@svadobný-kameraman.sk

HĽADÁŠ KAMERAMANA

NA SVOJU SVADBU? NAPÍŠ MI...

bottom of page