top of page
Bride Posing_edited_edited.jpg

Potrebujete POMOC?

Získajte E-KNIHU: Plánujeme svadbu krok po kroku

TERAZ úplne ZADARMO! 

+ EXTRA: Svadobná kalkulačka nákladov a ZOZNAM úloh

  • Writer's pictureMichal S.

Zálohujte si svoje video, foto bezpečne a ľahko, tak ako sa to má!

Vytvoriť si kópiu svojho svadobného videa či fotiek, je jedna z prvých vecí, čo by ste mali urobiť (vôbec predtým, ako si ich pozriete)! Tu je návod ako zálohovať svoje video, foto...



ako-zalohovat-svoje-fotky-video

Prečo je to vôbec také dôležité?


Keďže digitálne veci, nie sú nijako fyzicky hmatateľné a existujú iba "fiktívne", je veľký risk mať svoje videá či fotky (aj video odo mňa či osobné) iba na jednom mieste - resp. iba na jednom USB, či jednom PC. Všetky elektronické zariadenia (aj USB je elektrické) sú náchylné na kazivosť, ktorá je žiaľ nepredvídateľná....To znamená, že kedykoľvek môže dôjsť k malému skratu, padne Vám na zem, troška viac s ním "buchnete" alebo ho oblejete. Nehovoriac o katastrofách ako je požiar, povodeň či iné...


Stratíte všetky svoje spomienky, zážitky, v podstate "strácate kus seba" a zahadzujete svoje úsilie i peniaze, ktoré ste do fotení svadby a natáčaní dali!


Druhý dôvod je ten, že JA AKO KAMERAMAN, neručím ani nesľubujem (nesplniteľné), že Vám viem Vaše videá dodať aj potom, ako ich "nechtiac" vymažete. Stáva sa mi, že sa mi ozvú, ja sa vždy snažím vyhovieť, ale neviem si to predstaviť za 10-20 rokov. Nie je to jednoducho fyzicky pre mňa reálne (zálohu, kópie si ale robím, no je to kopec dát).



Ako to urobiť MINIMÁLNE?


Minimálne odporúčam mať to aspoň na 3 miestach. Čiže video a fotky zo svadby máte 3x niekde inde: na USB, ktoré ste dostali + externý hardisk + na Vašom PC či notebooku.


Určite to urobte hneď ako dostanete svoje fotky, pretože už od toho momentu hrozí, že ich poškodíte či stratíte a musíte mňa, či niekoho iného prosiť o to, či to ešte má.



Ako to urobiť "ako PROFÍK" a hlavne PORIADNE?


Profík to urobí nasledovne: ihneď ako dostal svoje video na USB, si ho skopíruje (nie vystrihne) do svojho PC (záloha 1 v PC). Následne dá vysunúť svoje USB (ako sa to robí), až potom ho bezpečne vytiahne a odloží ho späť do krabičky a odloží (záloha 2 na USB). Potom zoberie (alebo kúpi) externý hardisk (profík má alebo kúpi taký, ktorý môže padnúť aj na zem, ja používam túto značku: https://www.lacie.com/gb/en/products/rugged/ to je záloha 3 na externý HDD). Nezabudne na zálohu, ktorá je "mimo Vášho domova", a to môže byť ďalšie USB, ktoré bude "putovné" pre hostí, kamošov a rodinu (záloha 4 na iné USB). Aby ste to "spečatili", musíte to uložiť aj na "world wide web", čiže niekde na internet "online", čím odstránite riziko, keby ste "vyhoreli" doma (alebo niečo iné). Najpoužívanejšie sú: Google Drive (s každým účtom máte zadarmo niekoľko GB), Dropbox, iCloud od Apple, či svoje NAS (to by ale malo byť mimo domu) - záloha 5: online úložisko, HOTOVO!


PROFÍK TAKTO PRISTUPUJE KU VŠETKÝM SVOJIM DÔLEŽITÝM SÚBOROM, DOKUMENTOM, FOTKÁM A VIDEÁM!!!!



Problém s USB, na ktorý môžete natrafiť


Žiaľ pri kopírovaní z "môjho" USB, ktoré je "pripravené" na všetko, sa Vám môže stať, že keď video kopírujete na svoje USB ohlási sa chyba typu: "tento súbor nemožno skopírovať , pretože je veľký" a pod. Pritom ale miesta na USB máte dosť. Tejto téme som sa NAPLNO VENOVAL v tomto článku. Preto to tu nejdem rozoberať :).



Záver


Takže teraz ste už pripravení na všetky možné "problémy", ktoré môžu nastať. Základom je: vytvoriť si hneď viacero kópií ihneď ako niečo dostanete či "odfotíte", aby ste boli "v suchu" a to najlepšie aspoň 3-krát, a to na rôzne miesta. Jedno miesto by malo byť "mimo" Vášho domu, to je u rodičov alebo na internetovom úložisku = cloude :). Všetko!



O autorovi článku:


Michal je profesionálny svadobný kameraman. Svadby robí po celom Slovensku. Ak máte záujem o jeho služby, jeho portfólio nájdete na www.svadobny-kameraman.sk či mu napíšte mail na: info@svadobný-kameraman.sk

HĽADÁŠ KAMERAMANA

NA SVOJU SVADBU? NAPÍŠ MI...

bottom of page