top of page
Bride Posing_edited_edited.jpg

Potrebujete POMOC?

Získajte E-KNIHU: Plánujeme svadbu krok po kroku

TERAZ úplne ZADARMO! 

+ EXTRA: Svadobná kalkulačka nákladov a ZOZNAM úloh

  • Writer's pictureMichal S.

Aký je ideálny mesiac a dátum na svadbu?

V tomto článku sa v skratke pozrieme na najlepšie dátumy a hlavne mesiace, ktoré sú ideálne na Vašu svadbu, a prečo...


idealny mesiac na svadbu

Hľadáte kvalitného a spoľahlivého fotografa, kameramana, DJ-a, kapelu či starejšího? Ak chcete ušetriť čas a námahu, viem Vám OKAMŽITE ZASLAŤ mnou overených ľudí, ktorých poznám a ja osobne vždy odporúčam! Ak máte záujem je to rýchle, ľahké a ZADARMO viac info je tu.


Ideálne mesiace na svadbu


Ako profesionálny svadobný kameraman vidím, že najžiadanejšie mesiace sú máj a september. Preto hodnotím ako ideálne mesiace na svadbu od mája do konca septembra. Zaujímavé môžu byť, ale aj apríl a október. V zime už potom záujem o svadby klesá, čo môže byť pre niekoho naopak práve výhoda!



Najideálnejší mesiac na svadbu


Ako som už spomenul, najžiadanejší a podľa mňa tiež najideálnejší mesiac je máj a september. Prečo? Pre počasie - nie je teplo, neni zima, veľká pravdepodobnosť na pekný deň. Počasie nie len ovplyvňuje náladu hostí i Vašu, ale aj to, či budete mať gratulácie vonku, či budete bežať do auta lebo prší, či bude (toto je veľmi dôležité) v sále teplo. O niektorých sálach si môžete prečítať v mojej kategórií sála západné Slovensko, sála stredné Slovensko či sála východné Slovensko. Poďme sa pozrieť na konkrétne mesiace...teda na máj a september.


najlepsi mesiac a termin na svadbu


Svadba v máji

Máj - všetko je pekne rozkvitnuté, ľudia sa už nemôžu dočkať leta, začínajú byť nabudení a "akční" na leto a dovolenky. Sú ešte "pri peniazoch" a radi prídu na Vašu svadbu. Vaše radovánky (svadobná cesta) sa môže uskutočniť už v lete! Alebo ešte koncom mája, nie nadarmo sa hovorí: "Máj lásky čas." A potom Vaša romantika pokračuje letom a krásnym počasím. Väčšinou dodávam májové svadby rýchlejšie, lebo ešte sa ich tak veľa nenakopilo :). Čiže ďalšia výhoda, dostanete svoje svadobné fotky, či svadobné video skôr - "teoreticky" (všetko záleží od Vašich svadobných dodávateľov:)).



Svadba v septembri


Je po lete, ľudia sú vybláznení, ešte v dobrej nálade po svojej dovolenke. Niektorí ale možno ešte po dovolenkách chodia (toto môže byť troška problém, aby všetci prišli). Stále je pekné počasie, už nie je tak teplo, stále však toľko neprší a ľudia sa nepotia v oblekoch. Na jeseň (či koncom septembra) ešte stíhate svoje "honeymoon" - resp. svoju svadobnú cestu a môžete mať dobré počasie, aj dobré ceny zájazdov. Ľudia (Vaši hostia) sa už vrátili do roboty, no vy ste si svoje leto predĺžili...


výhody

nevýhody

Máj

pekné počasie, prijateľné teploty, prichádzajúce leto, väčšia účasť na svadbe, možnosť svadobnej cesty už v lete!

neni "garantované" pekné a teplé počasie, väčšia pravdepodobnosť je v lete, ťažko sa hľadá termín - veľká obsadenosť!

September

ešte pekné počasie, menej horúco, svadobní hostia dobre naladení po dovolenkách

možnosť už aj horšieho počasia ako v lete, hostia môžu byť ešte na dovolenkách, svadobná cesta už len "last minute" alebo v zime či o rok


Na čo si dať v máji a septembri pozor!


Najväčší problém býva, že všetko a všetci sú rezervovaný (myslím svadobní dodávatelia) už niekedy aj viac ako rok dopredu! Sú to naozaj veeeľmi populárne mesiace, preto všetko rezervujte s časovým odstupom. Druhá vec je, že si "možno zaplatíte viac", pretože ide o tak vyťažené mesiace...


najlepsi datum a termin na svadbu


Ostatné mesiace v sezóne

Samozrejme ostatné mesiace ako sú jún, júl, august, ešte možno október alebo apríl (tieto sú tak na rozhraní "sezóny") sú tiež fajn. Nechápte ma zle, článok je o "najideálnejšom mesiaci", rozhodnutie je na Vás (môj názor, je len môj názor). V lete je už ale väčšia šanca, že ľudia sú na dovolenkách. Je dosť teplo, ďalšie mínus. Na druhej strane je väčšia šanca zase na krásne počasie. Kto neznáša dážď, tak ideálne je práve leto alebo aj ak chcete obrad či hostina vonku. Výhoda ostatných mesiacov v sezóne je, že o niečo (kúsičok) viac sú dostupný dodávatelia (možno sú aj o chlp lacnejší ako v máji a septembri), stále ale ide o "sezónu" , takže všetko zajednať dopredu!



Svadba v zime? Resp. mimo svadobnú sezónu?


Je to na Vás! Je to Váš deň, môžete si robiť čo chcete. Výhody mimo-sezónnej svadby sú: svadobní dodávatelia sú viac voľní, aj hostia majú viac času, nie je horúco ani v sále, ani v oblekoch a šatách. Nevypije sa toľko "drahej vody", či alko nápojov = menšie výdavky! Ak je svadba v zime, namiesto dažďa sneží, a to je naozaj čarovné. Fotenie či točenie vonku? Žiadny problém, na tú chvíľku to vydržíte. Skúste niečo netradičné, ako je sánkovačka, či guľovačka! Zimná krajina vie byť naozaj krásna a ja osobne milujem aj HMLU, ktorá sa robí najmä v jesenných mesiacoch, ale aj v zime. A farby na jeseň? Nádhera, veď to poznáte...ostáva už len tá svadobná cesta. ALE veď môžete ísť kľudne niekde do tepla, dnes už nie je problém cestovať kdekoľvek. Ďalšie možnosti svadobnej cesty: nechajte si ju na neskôr, či spravte romantiku na Slovensku, v kúpeľoch, môžete chodiť na masáže, do sauny....mne by sa to páčilo!


svadba v zime


Magické "ideálne" dátumy a svadby (super voľba pre Vášho manžela :D)

Muži milujú magické dátumy, aby si ich lepšie zapamätali!!! Ale určite aj nevesty ich milujú (svojich mužov aj dátumy :D). Pozor opäť na rezervácie, tu by som už zháňal minimálne rok a pol, aj dva roky dopredu...ak k tomu chcete ešte aj máj či september, bude to hneď preč! Kto povedal ale, že svadbu musíte mať v sobotu? Prečo nie piatok? Alebo aj štvrtok? Veď cez covidové obdobie, sme si zvykli už mávať svadby aj cez týždeň. Niekedy vychádza dokonca krásny dátum na sviatok a cez týždeň, ktorý je vhodný pre väčšinu hostí, lebo si aj tak zoberú voľno. Predstavte si napríklad štátny sviatok v utorok, či štvrtok, to už berieme ako "predĺžený víkend" - čo môže byť skvelé aj pre viac času na "poslednú pred svadobnú organizáciu".


Ak chcete ušetriť čas a námahu, viem Vám preveriť do 24-48 hodín, kto je na Váš termín svadby voľný z mojich kamošov a parťákov: fotograf, kameraman, DJ, kapela, starejší či súbor na čepčenie. Ide o mnou overených ľudí, ktorých poznám a ja osobne vždy odporúčam. Ak máte záujem je to ZADARMO a viac info je tu.


Záver


Pre mňa top mesiac na svadbu je stále máj a asi vždy bude :). Vysvetlenie je hore, ako som písal. Magický dátum pre mňa nie je podmienka. Nemyslím si, že sa toľko toho zmení, keď nebude. Záleží od rodiny a hostí, kedy sa komu dá, kedy chcete mať svoju svadobnú cestu (hlavne kde a za koľko), kedy má Váš obľúbený fotograf či kameraman voľno (inak ja som svadobný kameraman, moje práce najdete tu ehmm :)). Či má Vaša vysnívaná sála vôbec voľno a pod. Pre niekoho sú dôležitejšie iné veci "ako je svadba", pre niekoho je celá svadba dôležitá a každí jej detail, preto nesúďme iných....



O autorovi článku:


Michal je profesionálny svadobný kameraman. Svadby robí po celom Slovensku. Ak máte záujem o jeho služby, jeho portfólio nájdete na www.svadobny-kameraman.sk či mu napíšte mail na: info@svadobný-kameraman.sk


HĽADÁŠ KAMERAMANA

NA SVOJU SVADBU? NAPÍŠ MI...

bottom of page