top of page
Bride Posing_edited_edited.jpg

Potrebujete POMOC?

Získajte E-KNIHU: Plánujeme svadbu krok po kroku

TERAZ úplne ZADARMO! 

+ EXTRA: Svadobná kalkulačka nákladov a ZOZNAM úloh

  • Writer's pictureMichal S.

Ako pomôcť kameramanovi či fotografovi na Vašej svadbe?

Čo očakáva profesionálny fotograf či kameraman od Vás? Ako im uľahčiť život a vy tak dostane od nich ešte viac, ešte lepšie zábery? Čítaj viac...

Hľadáte kvalitného a spoľahlivého fotografa, kameramana, DJ-a, kapelu či starejšího? Ak chcete ušetriť čas a námahu, viem Vám OKAMŽITE ZASLAŤ mnou overených ľudí, ktorých poznám a ja osobne vždy odporúčam! Ak máte záujem je to rýchle, ľahké a ZADARMO viac info je tu.


Možno to niekto považuje za banálnu vec. Načo im pomáhať, veď sú profesionáli, zvládnu to, nie? Áno, ale tiež sú len ľudia a svadobný deň je náročný, rýchly a niekedy nepredvídateľný. Každý predsa chce mať krásne zábery. Čím viac im pomôžeme, tým lepšie si vedia robiť svoju prácu. Treba predsa byť všade načas a neriešiť rôzne problémy či sa zdržiavať.



Poďme rovno k veci! Každý foto či video profesionál chápe (by mal chápať), že svadbu máte pravdepodobne iba raz za život a nemáte odkiaľ vedieť jeho požiadavky, resp. ako mu čo najviac pomôcť či vyhovieť - preto píšem tento článok :).



kamerovanie svadby banska bystrica BB


Keď cestujem po svadbách, zisťujem, že rôzni profesionáli (kameraman či fotograf) majú rôzne myslenie a rôzne požiadavky na svadobčanov. V priemere sa však stretávam s týmito:


1. Adresy a program


Toto je bod, ktorý platí asi pre každého. Chceme vedieť KAM sa ide a ČO sa bude diať :)

Stačí stručne napísať miesta (ja mám rád presné adresy) a krátky popis, resp. program diania – možno i s časovými údajmi. Samozrejme, ak máte starejšieho, tak niekedy neviete presne, ako budú veci prebiehať alebo ak Vás kamaráti či Váš partner prekvapia.


2. Zaslať kontakty


Je lepšie, keď si vymeníme telefónne čísla s nevestou, ženíchom, prípadne aj s niekým z rodiny, v prípade, že sa niečo nepredvídateľné vyskytne. Niektorí to majú už ako súčasť v zmluve.




Ako pomôcť kameramanovi či fotografovi na Vašej svadbe?


3. Ubytovanie


Niektorí profesionáli si želajú nocľah, pretože cestujú ďaleko a po náročnom dni to môže byť pre nich až smrteľne nebezpečné cestovať. Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že som nie raz skoro v aute zaspal. Ja osobne si ubytovanie riešim rád sám, vyberiem si kde a čo potrebujem.


4. Parkovanie


Je veľmi prospešné, ak je v blízkosti konania sa svadby možnosť kde a rýchlo zaparkovať. Hľadanie miesta na parkovanie (najmä na miestach, ktoré nepoznáme dobre) je veľká strata času. Toto je ďalší dôvod, prečo je zaslanie adresy tak dôležité pre naše plánovanie. Samozrejme, vždy sa snažíme odchádzať tak, aby sme boli všade skôr ako vy! To však ide len ak sa dodržia určité postupy (o tom bude rozpísané viac v inom článku). Nepotrebujeme „reservé“ všade, kam ideme, stačí mať iba prehľad.





5. Občerstvenie


Samozrejmosťou by mala byť večera na hostine, ale to je zrejme na Slovensku zaužívané a automatické. Zaujímavosťou je, že v zahraničí to nie je celkom bežným zvykom. Záleží od lokality. Preto si so sebou pre istotu beriem niečo vlastné.


6. Miesto na sedenie


Mnoho z nás (ak je to možné) požaduje, aby sme sedeli v sále na mieste, odkiaľ vieme rýchlo vybehnúť a byť pripravení! Môže to byť aj roh či okraj miestnosti, ale tak, aby sme videli na parket či na Váš stôl a vedeli, čo sa deje, čo robíte. Najhoršie sedenia sú mimo sály, za oponou alebo v inej miestnosti, odkiaľ nevidíme, čo sa deje. Niekedy nás DJ či kapela, ba dokonca starejší neupozorní a my tam musíme bežať alebo ešte horšie, nezachytíme dôležitý moment či začiatok. Predsa len, nemôžeme nad Vami stáť celý čas a čakať.


7. Miesto na techniku


Málokoho napadne, že každý profesionál potrebuje trochu bezpečného miesta na svoju techniku. Kúsok, roh, malý kútik, kde si zloží či zamkne veci, aby sa k nim nedostali iní ľudia a aby ich nepoškodili. Zhodiť zo seba záťaž je veľká úľava a odložiť ju niekde na bezpečné a suché miesto je naozaj radosť :)




8. Vaše požiadavky


Áno, povedzte nám Vaše želania či požiadavky. Čo chcete, čo nechcete, čo si prajete a čo nie, všetko, čo Vám napadne. Ja to tak robím, pretože „náš zákazník, náš pán“. Najhoršie je, keď mi svadobčania po svadbe povedia ich predstavy, kedy už môže byť neskoro. Vety ako: „My sme si mysleli..“ - žiaľ, nikto nie je jasnovidec. Ak ste videli niekoho iného svadobné fotky či video a bolo to tam, nemusí to byť také aj vo Vašom prípade. Prosím Vás, preto vždy ak máte niečo na srdci povedzte to! Či napíšte! Nech vieme. Fantázii sa medze nekladú :)


Záver:


Keď si zhrnieme ešte raz, dôležitá je komunikácia. Adresy a program, vymeniť si telefónne čísla na seba, ubytovanie, parkovanie, občerstvenie, miesto na parkovanie, vhodné miesto na sedenie a techniku a vyjadriť i svoje požiadavky, a to včas. To je minimum, ktoré nám zabezpečí, aby sme boli všade tam, kde treba, bez stresu a načas. Ja sám často svojich klientov na tieto veci upozorňujem, na niečo apelujem viac, na niečo menej, prosím, nemajte mi to za zlé :). Niektoré veci sa dajú dokonca zakomponovať do zmluvy, čo je možno najlepšie (ja to ale nerobím, aby zmluvy nemali 10 strán), a tak ihneď presne viete, čo požadujeme. Potom pracujeme na 110%, sťa švajčiarske hodinky. A čo z toho máte vy? Naša spokojnosť rovná sa Vaša spokojnosť a spokojnosť s výsledným dielo! Krásnu svadbu prajem :).



O autorovi článku:


Michal je profesionálny svadobný kameraman. Svadby robí po celom Slovensku. Ak máte záujem o jeho služby, jeho portfólio nájdete na www.svadobny-kameraman.sk či mu napíšte mail na info@svadobný-kameraman.sk.

HĽADÁŠ KAMERAMANA

NA SVOJU SVADBU? NAPÍŠ MI...

bottom of page